Devastirana javna česmaOdvajkada su česme i fontane bile dio arheoloških nalazišta, simboli  gradova i zemalja,  odredišta na kojima građani i turisti već stoljećima gase žeđ, pronalaze arhitektonski i estetski ugođaj.

Umnogome, većina starih česama se čuva od zuba vremena, te pored svoje osnovne funkcije služe i kao svjedočanstva i spomenici ovdašnje tradicije i kulture. Svjedoci ukusa i stila u arhitektonskim poduhvatima generišu ne samo funkcionalni već i estetski efekat, te čine životvornu tačku svakom naseljenem mjestu i gradu. Česme i fontane obavijene mističnom aurom bačenog novčića za sreću, traju, ne samo kao vjerovanje u ispunjenje želja i novčanu sreću, već su poslužile i mnogim umjetnicima kao inspiracija i stvaralačka akcija za mnoga djela.

Felinijev film „Dolce Vita“ umnogome je zaslužan za promovisanje čuvene Fontane di Trevi u Rimu.

Kako je predviđeno Zakonom o javnom redu i miru, ("Službeni list Crne Gore", br. 064/11 od 29.12.2011, 056/20 od 15.06.2020), pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje pričini štetu na javnim objektima, uključujući i javne česme, time narušava javni red i mir, te shodno zakonu snosiće i konsekvence.

Naime, shodno činjeničnom stanju, na javnoj površini na Bulevaru Mihila Lalića devastirana je javna česma, te time počinjen prekršaj, shodno članu 17 Zakonom o javnom redu i miru.

Stoga, apelujemo na grđane da shodno, kako zakonskoj odredbi, tako i visokorazvijenoj svijesti o očuvanju javnog dobra, te odgovornim i etičkim odnosom prema kulturnim i javnim površinama, daju svoj doprinos u progresivnom napretku i razvoju društva.

Jer „voda je pokretačka snaga prirode“ ‒ Leonardo da Vinči.

Otuda, svaki vid devastacije (rušenja javnih objekata), umanjuje snagu i vinoviku i porušenom zdanju.