POČELO IZVOĐENJE RADOVA NA REZERVOARU GRADAC U LjEŠANSKOJ NAHIJI

Glavni grad i DOO Vodovo kanalizacija nastavljaju ulaganja u cilju poboljšanja vodosnabdijevanja Lješanske nahije. Počelo je izvođenje radova na rezervoaru Gradaca, koji će predstavljati jedan od najznačnijih objekata i preduslov za razvoj budućeg sistema vodosnabdijevanja Gornje Lješanske nahije. Izvođač radova je kompanija Indel inžinjering, dok ugovorena vrijednost istih iznosi 168.000 eura. Trenutno se se izvode zemljani radovi na pristupnom putu obzirom da se radi o vrlo zahtjevnom terenu, kao i temeljima rezervoara.  


Izgradnja ovog objekta, koji se sastoji od dvije zasebne komore, odvija se iznad istoimenog naselja na visinskoj koti od 500 m.n.m.  Objekat zapremine 250m 3 je projektovan kao rezervoar za prihvat vode iz sistema Donje Lješanske nahije sa ciljem gravitacione distribucije vode za većinu sela u Gornjoj Lješanskoj nahiji. Realizaciom ovog projekta biće riješeno pitanja vodosnabdijevanja za oko 400 domaćinstava područja Gornje Lješanske nahije.


Podsjećamo da su Glavni grad i DOO „Vodovod i kanalizacija“  u periodu 2018-2022 uložili značajna sredstva u iznosu od 1,6 miliona eura za poboljšanje vodosnabdijavanja područja Lješanske nahije. Projekti su dijelom podržani od MPŠV.  


Tokom 2019, 2020 i 2021. rekonstruisana je vodovodna mreža u selima Bigor, Brežine, Gornje i Donje Liješnje, Goljemadi i Podstrana u dužini od preko 27km. Vrijednost izvedenih radova iznosila je 600.000€.  


Kada je u pitanju primarna infrasturktura koju će koristiti građani Gornje i Donje Lješanske nahije, izgrađen je primarni cjevovod „Kaluđerovo oko“- Kamenica, kao i dionica Stanisaljići-Gradac. Primarni cjevovodi su izvedeni u dužini od 7km, a vrijednost radova iznosila je 374.000€. Realizovane su aktivnosti na izgradnji rezervoarskog prostora Kažića glavica zapremine 250m³ u vrijednosti od 161.000€.  


Tokom 2022. godine realizovana su ulaganja u iznosu od 250.000€ koja se odnose se na  rekonstrukciju 3,5km mreže na području Gornjih Kokota, instalaterske radove na cjevovodu Kaluđerovo oko, kao i izgrađenu prekidnu komoru u selu Goljemadi.